Gulf Stream Owners RV Forum
 


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-25-2009, 03:22 PM   #1
larrybell
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Chattanooga
Posts: 93
Default Generator Problems

I have a 2002 Onan Emerald Plus (Spec P) 4.8 kW generator installed in my motorhome. The engine will start, run for a few seconds, and then it stops. I checked the air cleaner, spark plug wires, and fuses. All are clean and tight. Any suggestions for the next step would be appreciated.
__________________
Larry B
Chattanooga, Tennessee
larrybell is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2009, 05:55 PM   #2
David Bott
Senior Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Hilton
Posts: 382
Default

Not sure how you start/stop your gen, but maybe the switch is stuck thus starting and then stopping the generator. Just a guess that maybe it is a wire issue.
__________________
David
----------------------
'08 Tour Master T40B
MBE900 Diesel (Mercedes)
08' Saturn Outlook Toad
"To Boldly Go...Because We Can!"
https://www.OutsideOurBubble.com
David Bott is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2009, 07:16 PM   #3
larrybell
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Chattanooga
Posts: 93
Default Switch

Thanks for the reply, but I have the same symptoms regardless of the location used to start the generator. This happened last week, but I was finally able to get it started and ran it for the recommended two hour monthly run. I was thinking that I should change the fuel filter.
__________________
Larry B
Chattanooga, Tennessee
larrybell is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2009, 08:25 PM   #4
michaelmangine
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: NJ
Posts: 21
Default

if it's deisel change the fuel filter
michaelmangine is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2009, 08:39 PM   #5
bob3nliz
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Maysville
Posts: 98
Send a message via Yahoo to bob3nliz
Default Generator

You might want to check the low oil sensor and wire running to it. Bob
bob3nliz is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2010, 03:18 PM   #6
tcrsolutions
Junior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Vail, AZ
Posts: 12
Default

I had a similiar issue with a (different model) Onan Generator, and it ended up being low on oil. I would eventually get it to start and run (once the oil heated up enough). I would check the sensor or the oil level.
__________________
Chris Compton
tcrsolutions is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2010, 09:55 PM   #7
RJ82much
Site Team
 
Join Date: May 2005
Posts: 572
Default

Larry,

Is you fuel tank at least 1/3 full? The generator is supposed to shut down when your tank reaches about ? full. It will shut down as you described when it gets too low.
__________________
Bob

'05 Sun Voyager #8351
https://www.much2see.com/index.html
RJ82much is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2010, 09:57 AM   #8
David Bott
Senior Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Hilton
Posts: 382
Default

Bob...

BONK! I totally missed that thought! That's a good one to check!
__________________
David
----------------------
'08 Tour Master T40B
MBE900 Diesel (Mercedes)
08' Saturn Outlook Toad
"To Boldly Go...Because We Can!"
https://www.OutsideOurBubble.com
David Bott is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2010, 01:13 PM   #9
RayChez1
Senior Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 1,227
Default

It sounds to me like it is running out of fuel. Check your fuel filter and change it out if possible. If it is still acting the same way check to see how much fuel you have on your motorhome fuel tank. If it is below the 1/4 it will shut down the generator.
__________________
2002 Gulf Stream Scenic Cruiser
2018 Buick Envision Essence
Neway Freightliner chassis
Aventa II Blue Ox
RayChez1 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slide Problems Curt Krueger Class A 13 05-17-2020 01:13 PM
Door Problems darbyjudy Class A 3 06-12-2016 03:16 PM
12 VDC problems M99inspect Electrical 0 12-05-2011 08:24 PM
Log on problems Arthur Hayes Chit-Chat 1 12-20-2008 09:52 PM
Problems with new unit CharlieA Class A 13 11-12-2007 05:43 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 07:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
×